Almost there, problems starting

Anything related to Lambrettas... ask tech questions, post helpful info, or just read and learn.
tippo88
registered user
Posts: 152
Joined: Tue Apr 07, 2015 2:31 am
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Sun Oct 30, 2016 9:54 am

Am almost there with my LI125 restomod full rebuild with gp crank,with SR alloy 185 cylinder and pwk 28/30 carb, scootopia ancelotti exhaust. Having some problems starting. It will only start and run for a short period if I have the throttle wide open. When it does run get smoke and oil out of the two joints on the exhaust leaving out deposit on the floor Obviously I need to fix The leaky joints, what's the best way to do this? Any ideas on what else could be wrong.
Thanks in advance

Cheers
Tippo

Sent from my EVA-L19 using Tapatalk

bristolmod
registered user
Posts: 2423
Joined: Wed Jan 07, 2009 8:42 am
Main scooter: Lambretta TV175 S3- what else!
Location: Bali-Hai bar, Locarno Ballroom Bristol, 1967!- mines a Brown Split!!
Contact:

Sun Oct 30, 2016 10:05 am

no idea on the carb set up but your comments regarding "smoke and oil" out of the exhaust joints is worrying. How much smoke? what type? How much oil? and again what type?
Scootering since 1968.

tippo88
registered user
Posts: 152
Joined: Tue Apr 07, 2015 2:31 am
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Sun Oct 30, 2016 10:16 am

Image

Sent from my EVA-L19 using Tapatalk

tippo88
registered user
Posts: 152
Joined: Tue Apr 07, 2015 2:31 am
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Sun Oct 30, 2016 10:18 am

Image
On floor

Sent from my EVA-L19 using Tapatalk

Morgan
Posts: 204
Joined: Sun Mar 17, 2013 10:31 am
Main scooter: T5 Vespa Mk1
Contact:

Sun Oct 30, 2016 10:19 am

sounds like it's flooding......is the choke sticking, what size jets, etc

just seen the picture.......have you done a compression test ? could be a leaking seal

tippo88
registered user
Posts: 152
Joined: Tue Apr 07, 2015 2:31 am
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Sun Oct 30, 2016 10:21 am

Yep did a leak test when engine was built but that was a while ago

Sent from my EVA-L19 using Tapatalk

tippo88
registered user
Posts: 152
Joined: Tue Apr 07, 2015 2:31 am
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Sun Oct 30, 2016 10:50 am

So I guess do a leak down test to check its not pulling in oil from the chain case?

Morgan
Posts: 204
Joined: Sun Mar 17, 2013 10:31 am
Main scooter: T5 Vespa Mk1
Contact:

Sun Oct 30, 2016 11:03 am

probably worth doing.......

Adam_Winstone
registered user
Posts: 1746
Joined: Tue Jan 31, 2012 8:54 pm
Main scooter: Lambretta GP
Contact:

Sun Oct 30, 2016 8:59 pm

I'd look at changing the fuel as I've known people have similar starting + smoke issues because of contaminated fuel, which was straight from the local 'big brand' service station.

The other thin that I would look at is whether the float in your carb is sealing correctly as that much liquid in the exhaust makes me think that petrol is flooding through, which could also be a factor with the poor starting. If you are using a modern Dellorto, make sure that the float is not full of petrol. If you're using a Jetex, original Dellorto, or just about any carb (!), make sure that your float pin is home and not making contact with the float bowl as this can cause the needle to vibrate and not seal when shut.

Best of luck.

Adam

tippo88
registered user
Posts: 152
Joined: Tue Apr 07, 2015 2:31 am
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Tue Nov 01, 2016 3:37 am

Thanks all hopefully will get to check out tonight

Sent from my EVA-L19 using Tapatalk

Post Reply Previous topicNext topic
  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 17 guests